čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V noci ze středy na čtvrtek zemřel expremiér Stanislav Gross

Po těžké nemoci dnes ve věku 45 let zemřel bývalý premiér a sociální demokrat Stanislav Gross. Dnes to řekl zdroj blízký jeho rodině. Informaci potvrdila i mluvčí ČSSD Eva Gregorová.

Podle médií trpěl amyotrofickou laterální sklerózou, při níž nemocní postupně ztrácí buňky ovládající svalové pohyby. Gross, který byl v minulosti také ministrem vnitra, stál v čele vlády od července 2004 do dubna 2005.

Gross se v poslední době vůbec neobjevoval na veřejnosti a léčil se v soukromí. O své nemoci nechtěli on ani jeho rodina hovořit. Jeho zdravotní stav postupně výrazně zhoršoval. Podle informací ČTK zemřel doma.

Nedávno Grosse navštívil současný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), o návštěvě ale nechtěl mluvit, označil ji za soukromou. Upřímnou soustrast jeho rodině dnes vyjádřil prezident Miloš Zeman, který mu byl v roce 1996 za svědka na svatbě, ale o několik let později na něj zanevřel kvůli "podrazu" při prezidentské volbě v roce 2003.

Někdejší strojvedoucí Gross se v 90. letech stal nadějí sociálních demokratů. Od roku 1992 byl poslancem a ve svých 34 letech se stal nejmladším premiérem v historii ČR. Slibně rozjetou politickou kariéru zastavila aféra kolem pořízení bytu, kvůli které přišel o premiérské křeslo po pouhých osmi měsících ve funkci. Po odchodu z politiky se věnoval advokacii. Gross je prvním porevolučním premiérem, který zemřel.

 

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.