čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Olomouci bude nové centrum zaměřené na studium lidského pohybu

Nová sportoviště i laboratoře pro výzkum lidského pohybu vzniknou v novém kampusu, jehož stavbu včera v Olomouci-Neředíně zahájila Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého. Projekt si vyžádá investici 285 milionů korun a většinu nákladů pokryje dotace z evropských fondů a ministerstva školství. Stavba nového sportovně-výzkumného komplexu má být v Neředíně dokončena v roce 2016.

Proděkan fakulty tělesné kultury Radek Hanuš dnes novinářům řekl, že díky výstavbě aplikačního centra BALUO fakulta získá více než 4000 metrů čtverečních sportovišť, kanceláří, prototypových dílen a dalších prostor k pronájmu. Na novostavbu v příštím roce naváže rekonstrukce objektu někdejší vojenské prádelny, kde vzniknou moderní laboratoře pro fakultní Centrum kinantropologického výzkumu, které se zabývá studiem lidského pohybu.
   

Srdcem nového kampusu bude liniová stavba s padesátimetrovou testovací běžeckou dráhou v patře. "Bude to taková housenka, která všechny ostatní objekty propojí," uvedl Miroslav Pospíšil z olomouckého Ateliéru-r, který se na přípravě projektu podílel. V přízemí objektu bude recepce, občerstvení, centrum zdravé výživy či vzdělávací prostory. "Tento objekt bude plnit roli prvního kontaktu s návštěvníky," podotkl Pospíšil.
   

V dalších budovách vznikne pětadvacetimetrový bazén s testovací plaveckou dráhou, bazén s protiproudem, sportovní hala a menší víceúčelová tělocvična, ve které bude i horolezecká stěna. Testovací prostory budou vybaveny nejmodernější záznamovou technikou. 
   

Nový kampus v Neředíně by měl sehrát důležitou roli ve výzkumu lidského pohybu i při vývoji sportovních a rehabilitačních pomůcek. "Pokud se nám podaří vybudovat podobné podmínky pro trénování a testování, jako mají ve špičkových centrech na západ od nás, mohla by být Olomouc takovým centrem pro střední Evropu. BALUO bude ale zaměřeno i komerčně, chceme být partnery pro firmy, které hledají inspiraci pro nové produkty a služby v oblasti zdravého životního stylu a pohybové aktivity," uvedl manažer centra David Másilka. Nová sportoviště budou zároveň sloužit k volnočasovému vyžití studentů a veřejnosti.
   

Náklady na výstavbu centra BALUO činí 160 milionů, přičemž 120 milionů získala UP z Operačního programu Podnikání a inovace. Přestavba bývalé prádelny na moderní kinantropologické centrum je rozpočtována částkou 125 milionů, přičemž část nákladů uhradí dotace ministerstva školství.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.