čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Olomouci se objevil netopýr jižní, jde teprve o třetí místo v ČR

V Olomouci zaznamenali odborníci unikátní výskyt vzácného netopýra jižního. Jeho domovem je především Středomoří. Podle zoologů je Olomouc teprve třetím místem v tuzemsku, kde byl zaznamenán. Zároveň je to dosud nejsevernější výskyt tohoto druhu v Česku.

Dnes informovali zástupci Univerzity Palackého v Olomouci. Odborníci z přírodovědecké fakulty a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR zaznamenali ve městě dva jedince, na oba je upozornili obyvatelé města. Vzhledem k tomu, že tito savci žijí v koloniích, dá se podle přírodovědců předpokládat, že jich je ve městě více.

"V tuzemsku se vyskytují tři podobné druhy netopýrů, ale netopýr jižní se zde nachází zcela výjimečně. Vůbec poprvé byl zaznamenán v roce 2007 ve Znojmě a předloni v Brně. Olomouc je tedy teprve třetím místem v ČR, kde byl netopýr jižní nalezen," uvedl Evžen Tošenovský z přírodovědecké fakulty.


V jednom případě šlo o samce nalezeného na Dolním náměstí. "Byl to pohlavně dospělý samec, patrně měl na některém domě úkryt, kde se pářil. Bohužel byl zraněný a po pár dnech uhynul," uvedl Tošenovský. Ve druhém případě lidé přivolali odborníky k mladé samičce, která musela pocházet z kolonie sídlící v Olomouci.


Netypickou cestu netopýrů jižních na sever od jejich domova mohla podle přírodovědců ovlivnit i loňská mírná zima. Změnu teritoria se dá podle nich přisuzovat i tomu, že areály výskytu některých netopýřích druhů se často poměrně významně mění. Odborníci se v této souvislosti obracejí s žádostí o pomoc při mapování tohoto druhu i na veřejnost. Informace, které by je mohly přivést na stopu celých kolonií, mohou lidé posílat na adresu tosenovsky@birdlife.cz nebo jiri.safar@nature.cz.


Netopýr jižní je drobný netopýr s délkou těla do 55 milimetrů. Jeho hmotnost většinou činí jen do deseti gramů. Na hřbetní straně mívá patrný náznak pískového zbarvení a u většiny jedinců je na okraji létací blány mezi pátým prstem a nohou bílý, jeden až dva milimetry široký lem. Jeho typickým úkrytem jsou štěrbiny ve zdivu budov, nad okny a ve střešní krytině.


V Česku žije 27 druhů netopýrů. Obývají nejen parky či jeskyně, ale mnoho z nich se zabydluje například ve škvírách panelových domů, kvůli jejich zateplování míří i do staré městské zástavby. Všichni netopýři jsou chránění a zákonné ochraně podléhají také jejich úkryty.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.