čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

V olomoucké Korunní pevnůstce se připravuje stavba amfiteátru

V areálu Korunní pevnůstky na kraji historického centra Olomouce by měl být příští rok otevřen nový amfiteátr, díky němuž se ve městě rozšíří nabídka kulturních akcí. Do stavby správci Korunní pevnůstky hodlají investovat zhruba sedm milionů korun, 60 procent nákladů ale pokryje dotace Evropské unie. Dnes to řekla ředitelka občanského sdružení Muzeum Olomoucké pevnosti Markéta Záleská.

 "Areál Korunní pevnůstky chceme povýšit. Amfiteátr jsme se rozhodli vybudovat kvůli tomu, že kromě velkých akcí plánujeme i komornější program a menšinové žánry," uvedla Záleská. V úvahu kromě koncertů připadají i divadelní představení a promítání filmů. Amfiteátr s kapacitou 800 míst by si mohli pronajímat pořadatelé kulturních akcí či Univerzita Palackého.
   

Sdružení Muzeum Olomoucké pevnosti už podepsalo smlouvu s Regionálním operačním programem Střední Morava, jehož prostřednictvím do regionu proudí dotace EU. "Šli jsme do toho i za tvrdých podmínek 40 procentního spolupodílu, který musíme uhradit z vlastních zdrojů," podotkla Záleská.
   

V Olomouci moderní amfiteátr chybí. Původní letní kino u katedrály svatého Václava je zchátralé a kulturní akce jsou v něm pořádány už jen sporadicky. Radnice navíc zatím upustila od záměru investovat zhruba 100 milionů korun do rekonstrukce letního kina a jeho okolí.
   

Korunní pevnůstka je dochovaný pevnostní objekt, který byl součástí původního bastionového opevnění Olomouce. Bastionová pevnost byla dokončena v roce 1785. V roce 1886 byla zrušena a areál dál sloužil armádě jako sklady. Do roku 1995 byl objekt v utajení a veřejnost nevěděla, co je uvnitř. Areál chátral, poškodily ho i povodně v roce 1997. Na konci 20. století se majitelem pevnosti stalo město Olomouc a od roku 2008 občanské sdružení Muzeum olomoucké pevnosti, které areál postupně opravuje.
   

V bývalém dělostřeleckém skladu pevnosti vzniká muzeum vědy Pevnost poznání, které nabídne planetárium, zátopový model města či model lidského mozku. Expozici muzea ozdobí například prostorové piškvorky, dvoumetrové ocelové váhy, obří dřevěné hlavolamy či maketa děla. Vedle interaktivních expozic se součástí centra stanou laboratoře, ateliéry i studia.
   

Celkové náklady na výstavbu muzea činí 150 milionů korun. Projekt spolufinancuje Evropský fond pro regionální rozvoj. Práce na něm začaly v roce 2009, v prosinci 2011 byl oficiálně zahájen. Vybudováním Pevnosti poznání vznikne v Olomouci návštěvnické centrum, které má přilákat hravou a zábavnou formou děti a mládež k přírodovědným i společenským vědám.

 

Zdroj: ČTK

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.