pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Výstava Flora bude připomínat poušť, prales a růžovou zahradu

Rozkvetlou poušť, prales a růžovou zahradu bude připomínat hlavní expozice letní etapy mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc, které se zúčastní zhruba osm desítek vystavovatelů z Česka a zahraničí. Výstavu po dlouholeté odmlce obohatí přehlídka růží, která byla na Výstavišti Flora poprvé zorganizována v roce 1972. Letní etapa nejstarší a největší tuzemské výstavy květin bude v Olomouci zahájena ve čtvrtek 14. srpna a potrvá do neděle 17. srpna.

Garant výstavy Vojtěch Zahradník dnes novinářům řekl, že ústřední expozici, která bude po dvouleté pauze opět instalována v opraveném hlavním pavilonu A, navrhl přední tuzemský zahradní architekt Ivar Otruba. Ukázky pouštní flory a pralesní květeny zajistí členové Unie botanických zahrad ČR. "Exotiku na Hanou přinese i premiérová expozice, kterou pro Floru připravuje velvyslanectví Nigérie v ČR. K vidění budou ukázky květeny i kultury vzdálené africké země," uvedl Zahradník.
   

Návštěvníci výstavy Flora si budou moci prohlédnout a také přivonět k nově vyšlechtěným odrůdám růží. Vystaveny budou zhruba 4000 řezaných růží, včetně nově vyšlechtěné odrůdy Abrakadabra z Hamburku. Návštěvníci se mohou těšit také na kolekci růží z rozária Památníku Lidice, ve kterém je vysazeno přes 200 odrůd růží.
   

Kromě růží pěstitelé v Olomouci představí nově vyšlechtěnou odrůdu begonie, nový český mečík a čerstvě vyšlechtěné odrůdy šalvěje. Vystaveny budou také gladioly, jiřiny, bylinky, balkonové květiny či letní druhy ovoce a zeleniny.
   

Výstavu Flora příští týden tradičně doprovodí Letní zahradnické trhy, kterých se zúčastní 183 prodejců s nabídkou květin, okrasných dřevin, zahradnického sortimentu i pomůcek a potřeb pro zahrádkáře.
   

Zatímco v předchozích letech měli návštěvníci výstavy Flora často velký problém zaparkovat osobní automobily, tak nyní se situace s parkováním výrazně zlepšila. "Parkovat půjde tradičně vedle železniční trati. Další parkovací místa budou v areálu hotelu IBIS a v obchodním centru Šantovka. Celkem tak bude k dispozici více než tisícovka parkovacích míst," uvedl ředitel Výstaviště Flora Jiří Uhlíř.
   

Loňský ročník letní Flory Olomouc, který se musel obejít bez opravovaného pavilonu A, navštívilo zhruba 30.000 lidí. Loni se akce zúčastnilo 250 vystavovatelů a prodejců z Česka, Polska a Slovenska. Hlavní expozici nazvanou Babiččina zahrada, která byla věnována bylinkám a mezi návštěvníky vzbudila největší zájem, připravilo Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin Pelero CZ.

Zdroj: ČTK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.