čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Univerzita Palackého slaví úspěch, poprvé se dostala do elitního hodnocení QS World University Rankings

Univerzita Palackého v Olomouci (UP) poprvé pronikla do prestižního mezinárodního žebříčku vysokých škol QS World University Rankings. Žebříček obsahuje více než 900 univerzit, mezi TOP 700 školami má Česká republika pět zástupců. Univerzita Palackého je mezi nimi na čtvrtém místě. V globálním hodnocení zaujímá 651.–700. pozici. Nejlépe si vede Univerzita Karlova na 302. místě.

Univerzita Palackého již figuruje ve dvou ze tří nejprestižnějších světových rankingů univerzit. To, že se ocitáme ve společnosti nejlepších akademií, má obrovský význam, a to jak pro mezinárodní vědeckou spolupráci, tak pro reputaci univerzity. V budoucnu se umístění v mezinárodních žebříčcích možná bude zohledňovat i v systému rozdělování financí pro české vysoké školy. Zároveň je to pro nás zpětná vazba, že jdeme správným směrem,“ řekl rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller.

Obdobně jako jiné žebříčky vysokých škol hodnotí i QS World University Rankings vědu a výzkum na základě bibliografických databází článků a citací, tentokrát sledoval výsledky za léta 2011 až 2015. V těchto kritériích UP v posledních letech hraje v tuzemsku vůdčí roli a dobrou pozici má i v zahraničí, což dokládají také další významná mezinárodní srovnání včetně Leiden Ranking 2016. Žebříček QS však navíc posuzuje například i poměr počtu pedagogů na studenty, podíl zahraničních studentů a akademických pracovníků a provádí i anketní šetření pro hodnocení reputace škol. Reputace škol, tedy to, jak ji vnímá akademický svět a významní zaměstnavatelé v mezinárodním kontextu, má v hodnocení významnou, padesátiprocentní váhu.

Právě v této oblasti měla olomoucká univerzita v minulosti nízké hodnocení. Díky postupnému zlepšování však letos stanula po boku Univerzity Karlovy, ČVUT, Masarykovy univerzity i VUT, které si v porovnání s loňskem v žebříčku pohoršily. V indikátorech Citations per paper (normovaný počet citací na jednoho akademika) a International faculty (index, který sleduje podíl zahraničních akademiků na univerzitě) je Univerzita Palackého v pořadí českých univerzit dokonce na prvním místě. Pokud jde o oblasti bádání, největší publikační produktivitou i citovaností prací se mohou chlubit přírodní vědy a medicína.

O zařazení do elitní společnosti usilovalo olomoucké vysoké učení tři roky. QS World University Rankings je jediný mezinárodní žebříček, který získal oficiální uznání od mezinárodní asociace IREG – Observatory of Academic Rankings and Excellence, jež se věnuje hodnocení a kritickému pohledu na existující mezinárodní žebříčky. „Spolu s žebříčkem Times Higher Education (THE) je považován za nejprestižnější mezinárodní hodnocení. Proniknout do tohoto žebříčku bylo obtížnější, jelikož kritéria hodnocení jsou přísná. Proto bylo důležité se této agendě systematicky věnovat,“ objasnila Zuzana Polanská z referátu podpory strategie UP.

QS World University Rankings 2016 je již 13. vydáním v řadě. Celkově žebříček čítá 916 univerzit z celkem 4322 sledovaných. První tři místa obsadily americké univerzity – MIT, Standford a Harvard (výsledky). QS Rankings zpracovává i regionální EECA Ranking (Emerging Europe and Central Asia), v němž Univerzita Palackého figuruje již třetím rokem a stále svoji pozici zlepšuje.

Čtěte více:

Foto Facebook Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.