čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Rektor Miller napsal otevřený dopis akademické obci. Není spokojený s financováním škol

Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého, není spokojený s nynějším financováním vysokých škol v České republice. Předsednictvo vlády se sice 25. září shodlo na zvýšení rozpočtu pro vysoké školy, ale podle Millera je to pořád nedostatečné.

Vysoké školy původně požadovaly po vládě navýšení rozpočtu o 4,5 miliardy korun, jinak hrozily tím, že zorganizují protesty. Tuto částku jim na jaře přislíbila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová. V pátek 22. září zástupci vysokých škol oznámili, že pokud jim vláda dá méně než tři miliardy korun navíc, uspořádají v říjnu protesty.

Na jednání vlády se nakonec předsednictvo shodlo na navýšení rozpočtu o tři miliardy. Podle rektora Jaroslava Millera je to však pouze dílčí úspěch. "Nemáme pevné záruky adekvátního růstu pro následující období ani systematického financování kvalitativních změn na tuzemských vysokých školách. Proto se spolu s ostatními vysokými školami připojujeme k symbolickému Týdnu pro vzdělanost," uvedl Miller ve svém otevřeném dopisu.

Týden pro vzdělanost má být symbolickým protestem vysokých škol. Proběhnout má ve dnech 2. - 6. října. Přesně ve 12:05 by měli profesoři věnovat několik minut tomu, aby informovali své studenty o situaci v českém vysokém školství.

Otevřený dopis rektora UP k situaci financování vysokých škol

Milé kolegyně, vážení kolegové, milé studentky, milí studenti, akademická obci!

Po dlouhém jednání s politickou reprezentací a Vládou ČR dosáhla Česká konference rektorů ve spolupráci s dalšími univerzitními grémii dílčího úspěchu a Vláda ČR schválila navýšení rozpočtu pro vysoké školy o 3 miliardy Kč pro rok 2018. Přesto se domníváme, že nejde o řešení dostatečné, nemáme pevné záruky adekvátního růstu pro následující období ani systematického financování kvalitativních změn na tuzemských vysokých školách. Proto se spolu s ostatními vysokými školami připojujeme k symbolickému Týdnu pro vzdělanost a žádáme vás zároveň o váš individuální vklad: Máte-li ve dnech 2.–6. října polední výuku, věnujte, prosím, přesně ve 12:05 několik minut informování vašich studentů o situaci českého vysokého školství a případné diskuzi. K tomuto účelu posíláme prezentaci, jež shrnuje základní statistiky a data.

Zároveň vás srdečně zvu na veřejnou prezentaci kandidáta na rektora UP, která proběhne 11. října ve 13:00 v aule Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kde budeme o financování vysokých škol rovněž hovořit. 

Děkuji vám za váš zájem i za podporu dosavadního úsilí České konference rektorů.
prof. Jaroslav Miller, rektor Univerzity Palackého v Olomouci

Autoři | Foto By Josef T. Němec (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.