pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Nová potrubní pošta Fakultní nemocnice v Olomouci zrychlila dopravu vzorků do laboratoře

Rychlostí až šest metrů za sekundu sviští novou potrubní poštou ve Fakultní nemocnici v Olomouci speciální kapsle se vzorky biologického materiálu, které dosud museli mezi jednotlivými pracovišti zdlouhavě přenášet zaměstnanci. Potrubní pošta stála 105 milionů korun a měří 13,5 kilometru, což ji řadí mezi nejrozsáhlejší systémy v Česku.

"Projekt zjednoduší, zefektivní a především zrychlí přepravu biologických vzorků k laboratorním vyšetřením," řekl novinářům ředitel FNOL Roman Havlík. Pacienti díky nové potrubní poště čekají na výsledky testů výrazně kratší dobu a lékaři mohou dříve zahájit léčbu.

Potrubní pošta, jejíž stavba byla zahájena v roce 2015, v areálu nemocnice spojuje 20 budov, přičemž transport z nejvzdálenější kliniky do centrální laboratoře nyní zabere pouze čtyři minuty. Při zkušebním provozu bylo potrubní poštou přepraveno téměř 100.0000 zásilek a 77 procent z nich dorazilo do cíle do pěti minut.

Zkumavky s krví, močí a dalším biologickým materiálem, ale i recepty a dokumenty jsou přepravovány ve speciálních pouzdrech, kterých nemocnice zatím pořídila 350. Pouzdra potrubím o průměru 16 centimetrů pohání stlačený vzduch. Systém potrubní pošty čítá 98 stanic na klinikách a odděleních nemocnice, které si mohou posílat zásilky mezi sebou. Většina zásilek je automaticky rozdělována v centrále potrubní pošty.

Potrubní poštou je nyní denně dopraveno v průměru tisíc zásilek, avšak kapacita systému je vyšší. "Před spuštěním je transport transfuzních přípravků a plánujeme také zabezpečenou přepravu cytostatik pro léčbu onkologických pacientů. Uvažujeme do budoucna rovněž o využití potrubní pošty k přepravě léků a drobného zdravotnického materiálu," podotkla hlavní sestra fakultní nemocnice Andrea Drobiličová.

Z jednotlivých klinik je každý den do laboratoří přepravováno několik tisíc vzorků biologického materiálu, což bylo dosud organizačně velmi náročné. Zaměstnanci denně po celém areálu FNOL nachodili několik desítek kilometrů. "Vzorky se v laboratořích nekumulují a jejich přísun potrubní poštou je plynulejší. Velmi důležitá je i bezpečnost celého systému, kdy je vyloučena chyba lidského faktoru, která by při manuálním přenášení vzorků mohla vzniknout," řekl Havlík.

Potrubí dělníci umístili pod zem i do stropních podhledů nemocničních budov. Řídící centrum potrubní pošty bylo postaveno na travnaté ploše mezi III. interní klinikou a klinikami onkologie a plicních nemocí. Na střeše betonového objektu zapuštěného do terénu vznikl parčík s odpočinkovou zónou pro pacienty a návštěvníky nemocnice.

Potrubní poštu využívá řada českých nemocnic. Nový systém potrubní pošty před časem vybudovala ve svém lochotínském areálu plzeňská fakultní nemocnice. Potrubím spojujícím všechny objekty zdravotníci posílají do nemocničních laboratoří vzorky krve, moči, mozkomíšního moku a další biologický materiál. Potrubní pošta dokáže zkrátit doručení vzorku ze vzdálenějších míst nemocnice až z půl hodiny na několik minut.

Čtěte více:

Autoři | Foto FN Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.