čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Třetí ročník prostějovského Žlutého dne nabídne osvětu ohledně žloutenky i bezplatné testování

Zájemci o problematiku hepatitidy, lidově žloutenky, si přijdou na své již tento čtvrtek 27. července v Nemocnici Prostějov. Při příležitosti Světového dne hepatitidy uspořádala nemocnice, která je členem skupiny AGEL, tradiční osvětovou akci, během které si budou moci zájemci nechat vyšetřit krev nebo se dozvědět cokoliv o problematice žloutenky. Akce je určena zájemcům z řad široké veřejnosti a vstup na ni je zdarma.

„Žloutenka postihuje miliony nových pacientů ročně a celosvětově je osmým největším zabijákem. Zvláštní na žloutence je přitom to, že pacienti mnohdy nedokáží zpětně identifikovat, kdy a kde se mohli nemocí nakazit. Zejména hepatitidy B a C pak bývají často neobjeveny a neléčeny, a proto patří mezi nejčastější příčiny nádorů a cirhózy jater,“ varuje Marie Plisková, vrchní sestra infekčního oddělení Nemocnice Prostějov.

V rámci Žlutého dne nabídne Nemocnice Prostějov zdarma osvětu ohledně možných příčin nákazy žloutenkou, příznacích i léčbě, ale také osvětu týkající se možnosti očkování proti hepatitidám. Chybět pak nebude ani diagnostické vyšetření hepatitidy typu C zdarma. „Testování přítomnosti žloutenky provádíme z kapky krve, kterou příchozím odebíráme z prstu. Výsledky jsou pak známé během několika minut,“ vysvětluje Marie Plisková a dodává, že atraktivní součástí Žlutého dne bude i poradenství pro cestovatele, a to ohledně způsobu získávání pitné vody v rizikových destinacích. 

Žlutý den proběhne ve vstupní hale Nemocnice Prostějov ve čtvrtek 27. července od 13.00 do 15.00 hodin a kromě osvěty a diagnostiky žloutenky zahrne navíc i prezentaci doplňků stravy a přípravků využívaných k prevenci i léčbě žloutenky. Akce je přitom určena zájemcům všech věkových kategorií, z řad široké veřejnosti i zaměstnanců.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.