čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Hospic na Svatém Kopečku doprovodil na poslední cestě za patnáct let svého fungování na pět tisíc lidí

Paní Elen je zdravotní sestrou už 20 let. Často se v práci setkává s tím, jak se pacienti a jejich příbuzní vyrovnávají se smrtelnou diagnózou. S touto skutečností se pak musela vyrovnat i ona sama. „Mamince diagnostikovali rakovinu plic. Prožila jsem s ní tříměsíční proces umírání doma, ve zmatku, odmítání, přijímání a těžkého fyzického a psychického vypětí. Doslova jsme padali na pusu,“ vzpomíná paní Elen. V těžké době jí zatelefonovali z Hospice na Svatém Kopečku, že může maminku přivézt. Tamní personál zvládá léčbu bolesti, pomáhá pacientům s jejich denními starostmi a také s uspokojením vyšších potřeb člověka. „Maminčina cesta skončila v poklidu. Viděla jsem to na jejím výrazu, který po své smrti měla ve tváři. Děkuji z celého srdce všem, kteří podporují důstojné a klidné umírání,“ dodává Elen. Pracovníci Hospice na Svatém Kopečku doprovodili na konci života kolem pěti tisíc lidí. Letos v listopadu tomu bude 15 let, co hospic vznikl.

Zřídit hospic byla myšlenka olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Jeho nápad zrealizovala před patnácti lety Arcidiecézní charita Olomouc. V současné době je v hospici 30 lůžek ve 24 pokojích (18 jednolůžkových pokojů s při­stýlkou pro příbuzného a 6 dvoulůžkových pokojů). „Všechny pokoje mají vlastní sociální zařízení, jsou vybaveny polohovacími postelemi s antidekubitními matra­cemi a signalizací. Loni jsme nechali přistavět 2 pokoje pro příbuzné našich klientů,“ sdělil ředitel Hospice na Svatém Kopečku Jiří Borik.

Rozhodujícím kritériem pro přijetí do hospice je aktuální zdravotní stav pacienta – nevyléčitelná nemoc v terminálním stadiu, nesnesitelná bolest, nemožnost uživatele a jeho rodiny zvládnout situaci v domácím prostředí a jeho svobodné rozhodnutí, že chce pobývat v hospici. „Pobývají u nás hlavně pacienti s onkologickým onemocněním. Pečujeme o jejich fyzickou stránku s důrazem na péči paliativní, což je léčba bolesti. Věnujeme pozornost i potřebám psychologickým, sociálním a duchovním,“ dodal Jiří Borik.

U příležitosti 15. výročí vzniku hospice vyšla sbírka veršů Krajina smíření. Napsaly ji Jitka Dobrovítovská a Ludmila Nováčková, které se inspirovaly tím, co prožily jako dobrovolnice u lůžek umírajících.  „Anonymními spolutvůrci některých veršů jsou i lidé z řad nemocných a pozůstalých, kteří v hospici pobývali,“ řekla Jitka Dobrovítovská. Ta nejdříve v hospici vykonávala dobrovolnickou službu, následně pracovala jako recepční, asistentka pro klienty, pak jako pracovnice v přímé péči u lůžka. K dobrovolnictví se poté znovu vrátila.

Zpívánky

Zazpívat si při kytaře mohou obyvatelé Hospice na Svatém Kopečku téměř každý pátek s otcem Gorazdem. Pětačtyřicetiminutové Zpívánky propojují jednotlivé uživatele hospice mezi sebou, což jim prospívá. Oblíbené jsou moravské a české lidové písničky. Lidé se často rádi vracejí do dětství.

Paní Jarka doprovázela svého muže dvakrát

Každý den po práci zajít do Hospice na Svatém Kopečku a dodávat sílu manželovi. Takto vypadal život paní Jarky z Olomouce dlouhého půlroku, v době, kdy její muž „balancoval“ na hranici života a smrti. Pak nastal zvrat. „V hospici jsme se procházeli nebo jsem mu předčítala. Přinesla jsem mu i fotoaparát, a když na tom byl lépe a vyvezli jej na sedačce na terasu, fotil si okolí. V hospici se mu velmi věnovali, docházel za ním i pan farář a vedli diskuse o životě. Také jej navštěvovala dobrovolnice, paní z rozhlasu. Přestože dožíval v hospici, svůj život prožíval a já na něm začala vidět zlepšení. Dokonce se vrátil domů. To bylo fajn,“ vzpomíná paní Jarka.

Její muž se vydal i na prohlídku do rozhlasu. To, co mu dobrovolnice vyprávěla o své práci u lůžka, nyní viděl na vlastní oči. A pak se nemoc vrátila. Celý scénář se opakoval. Paní Jarka každý den po práci docházela do hospice, kde vždy přespala a ráno mířila zase do práce. „Tentokrát to trvalo jen týden. Bylo to kruté, ale myslím si, že v závěru svého života můj muž začal věřit v boha a s tím, co se děje, se smířil,“ dodává paní Jarka.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.