Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

DRBNA VAŘÍ: Francie, hrušky a chilli…

pátek, 19. října 2018, 19:30

Kdo si z názvu odvozujete, že dnes nebudeme vařit, ale budeme cestovat, toho malinko zklamu. Titulek Francie je „jen“ o francouzských toustech, které budou jedním z receptů, které vám před víkendem přináším. A rovnou je doporučuji, kdo jste nezkoušel, jděte do toho, já je zítra budu dělat určitě!

O francouzských toustech jsem doposud jen slýchala a minulý víkend jsem se rozhodla, že je vyzkouším udělat také. Nakonec na plátku toustového chleba obaleném ve vejci není nic těžkého, že ano. A nevypadá to sice jako žádná hitparáda, ale když přidáte v troubě upečené hrušky s troškou másla a skořice a tousty položíte na tvaroh s medem a ořechy, vznikne vám překvapivě fascinující snídaně plná podzimních chutí, po které se jen zapráší.

Na francouzské tousty budete potřebovat:
6 plátků bílého toustového chleba
Cca 3-4 hrušky
Cukr
Skořici
1 vejce
Měkký tvaroh
Med
Hrst vlašských ořechů

Z toustového chleba odkrojte kůrku a rozválejte ho válečkem na tenko. Následně smotejte do ruličky a vykoupejte ve vejci rozšlehaném s trochou mléka nebo smetany a skořice. Ruličky osmažte na pánvi na másle dozlatova. Mezitím si rozehřejte troubu (já zapnula i gril nahoře), nakrájejte na kousky hrušky zbavené jádřinců a společně s cukrem a kousky másla dejte na cca 15 – 20 minut péct. Jakmile budete mít hrušky hotové, můžete servírovat na tvarohu smíchaném s medem a kousky ořechů společně s ruličkami francouzských toustů.

TIP: tousty se dají dělat také naslano, akorát z nich nebudete dělat ruličky. Naplnit je můžete čímkoli, co máte rádi. Z podzimních chutí doporučuji brie nebo camembert s ořechy a např. brusinkami nebo opět hruškami.

Druhý recept je na chilli con carne, další u nás doma velmi oblíbené jídlo z jednoho hrnce. Vařím ho vždycky rovnou více a je strašně rychle pryč, jestli jste malí jedlíci, udělejte jej z poloviční porce. Na podzim vás zahřeje nejen díky chilli papričkám, kombinace všech chutí dohromady patří do těch jídel, které prostě pohladí zevnitř.

Chilli con carne

Budete potřebovat:
cca 700 gramů mletého hovězího
Velkou cibuli
Dva stroužky česneku
Dvě červené papriky
Dvě plechovky červených fazolí
1 plechovku sekaných rajčat
300 ml hovězího vývaru
1 lžíci římského kmínu
1 a ½ chilli papričky (kdo má rád ostré, může přidat)
1 lžíci majoránky
1 lžíci sladké mleté papriky
sůl
pepř
olivový olej
čerstvý koriandr (nemusí být)

Cibuli si nakrájejte nadrobno a na pánvi nechejte zesklovatět, přidejte česnek, chilli papričky, římský kmín, mletou papriku a chvíli restujte. Dávejte si pozor, ať se česnek moc neztmavne a nezhořkne. Potom přidejte na kostičky nakrájenou papriku a následně mleté maso. Maso se musí opražit. Zkuste ho během restování rozmělnit vařečkou na menší kousky. Jakmile bude maso orestované, zalijte jej hovězím vývarem a nechte chvíli pod pokličkou dusit. Sem tam promíchněte. Následně přidejte rajčata, majoránku a pro doladění chuti také kostičku kvalitní čokolády. Nemusíte se ničeho bát, nikdo nepozná, že je to čokoláda, a naopak se budou všichni divit, co to v tom jídle tak chutná. Teď chilli přikryjte pokličkou a nechejte za občasného míchání cca 20 minut až půl hodiny probublávat na menším plameni, sem tam promíchejte, následně přidejte slité červené fazole a nechejte jídlu zase čas, ať se chutě propojí. Budete možná postupně potřebovat dosolit, nedivte se, zelenina i maso si vezmou soli docela hodně a při tom množství bude soli a vlastně i pepře potřeba více než obvykle. Po cca dalších dvaceti minutách dušení budete mít hotovo. Na talíři dochuťte čerstvě nasekaným koriandrem a chilli si dejte buď jen s bagetou, chlebem nebo rýží či tortillou, to už nechám na vás, nám chutná nejvíce s bagetkou. Dobrou chuť a krásný začátek podzimu přeju!

Napsal(a) Drbna Foodblogerka

Štítky drbna vaří, recepty, hrušky

O čem píše Drbna.cz

KOMENTÁTOŘI: Volby neukázaly velké posuny, nuance ale jsouKOMENTÁTOŘI: Volby neukázaly velké posuny, nuance ale jsou

KOMENTÁTOŘI: Volby neukázaly velké posuny, nuance ale jsou

Dnes, 09:55Výsledky voleb do Evropského parlamentu (EP) neukázaly velké posuny v názorech Čechů, nuance ale...

Kdo na volbách vydělal? Z větších stran jen Piráti a ODS, ČSSD prodělala osm milionůKdo na volbách vydělal? Z větších stran jen Piráti a ODS, ČSSD prodělala osm milionů

Kdo na volbách vydělal? Z větších stran jen Piráti a ODS, ČSSD prodělala osm milionů

Dnes, 08:38Ze sněmovních stran na letošních volbách do Evropského parlamentu vydělají patrně jen Piráti a...

České volby do Evropského parlamentu vyhrálo ANO před ODS a Piráty. ČSSD propadloČeské volby do Evropského parlamentu vyhrálo ANO před ODS a Piráty. ČSSD propadloAktualizováno před 9 hodinami

České volby do Evropského parlamentu vyhrálo ANO před ODS a Piráty. ČSSD propadlo

neděle, 26. května 2019, 23:01České volby do Evropského parlamentu znovu vyhrálo vládní hnutí ANO, bude mít šest europoslanců o...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o