Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

DRBNA VAŘÍ: Francie, hrušky a chilli…

pátek, 19. října 2018, 19:30

Kdo si z názvu odvozujete, že dnes nebudeme vařit, ale budeme cestovat, toho malinko zklamu. Titulek Francie je „jen“ o francouzských toustech, které budou jedním z receptů, které vám před víkendem přináším. A rovnou je doporučuji, kdo jste nezkoušel, jděte do toho, já je zítra budu dělat určitě!

O francouzských toustech jsem doposud jen slýchala a minulý víkend jsem se rozhodla, že je vyzkouším udělat také. Nakonec na plátku toustového chleba obaleném ve vejci není nic těžkého, že ano. A nevypadá to sice jako žádná hitparáda, ale když přidáte v troubě upečené hrušky s troškou másla a skořice a tousty položíte na tvaroh s medem a ořechy, vznikne vám překvapivě fascinující snídaně plná podzimních chutí, po které se jen zapráší.

Na francouzské tousty budete potřebovat:
6 plátků bílého toustového chleba
Cca 3-4 hrušky
Cukr
Skořici
1 vejce
Měkký tvaroh
Med
Hrst vlašských ořechů

Z toustového chleba odkrojte kůrku a rozválejte ho válečkem na tenko. Následně smotejte do ruličky a vykoupejte ve vejci rozšlehaném s trochou mléka nebo smetany a skořice. Ruličky osmažte na pánvi na másle dozlatova. Mezitím si rozehřejte troubu (já zapnula i gril nahoře), nakrájejte na kousky hrušky zbavené jádřinců a společně s cukrem a kousky másla dejte na cca 15 – 20 minut péct. Jakmile budete mít hrušky hotové, můžete servírovat na tvarohu smíchaném s medem a kousky ořechů společně s ruličkami francouzských toustů.

TIP: tousty se dají dělat také naslano, akorát z nich nebudete dělat ruličky. Naplnit je můžete čímkoli, co máte rádi. Z podzimních chutí doporučuji brie nebo camembert s ořechy a např. brusinkami nebo opět hruškami.

Druhý recept je na chilli con carne, další u nás doma velmi oblíbené jídlo z jednoho hrnce. Vařím ho vždycky rovnou více a je strašně rychle pryč, jestli jste malí jedlíci, udělejte jej z poloviční porce. Na podzim vás zahřeje nejen díky chilli papričkám, kombinace všech chutí dohromady patří do těch jídel, které prostě pohladí zevnitř.

Chilli con carne

Budete potřebovat:
cca 700 gramů mletého hovězího
Velkou cibuli
Dva stroužky česneku
Dvě červené papriky
Dvě plechovky červených fazolí
1 plechovku sekaných rajčat
300 ml hovězího vývaru
1 lžíci římského kmínu
1 a ½ chilli papričky (kdo má rád ostré, může přidat)
1 lžíci majoránky
1 lžíci sladké mleté papriky
sůl
pepř
olivový olej
čerstvý koriandr (nemusí být)

Cibuli si nakrájejte nadrobno a na pánvi nechejte zesklovatět, přidejte česnek, chilli papričky, římský kmín, mletou papriku a chvíli restujte. Dávejte si pozor, ať se česnek moc neztmavne a nezhořkne. Potom přidejte na kostičky nakrájenou papriku a následně mleté maso. Maso se musí opražit. Zkuste ho během restování rozmělnit vařečkou na menší kousky. Jakmile bude maso orestované, zalijte jej hovězím vývarem a nechte chvíli pod pokličkou dusit. Sem tam promíchněte. Následně přidejte rajčata, majoránku a pro doladění chuti také kostičku kvalitní čokolády. Nemusíte se ničeho bát, nikdo nepozná, že je to čokoláda, a naopak se budou všichni divit, co to v tom jídle tak chutná. Teď chilli přikryjte pokličkou a nechejte za občasného míchání cca 20 minut až půl hodiny probublávat na menším plameni, sem tam promíchejte, následně přidejte slité červené fazole a nechejte jídlu zase čas, ať se chutě propojí. Budete možná postupně potřebovat dosolit, nedivte se, zelenina i maso si vezmou soli docela hodně a při tom množství bude soli a vlastně i pepře potřeba více než obvykle. Po cca dalších dvaceti minutách dušení budete mít hotovo. Na talíři dochuťte čerstvě nasekaným koriandrem a chilli si dejte buď jen s bagetou, chlebem nebo rýží či tortillou, to už nechám na vás, nám chutná nejvíce s bagetkou. Dobrou chuť a krásný začátek podzimu přeju!

Napsal(a) Drbna Foodblogerka

Štítky drbna vaří, recepty, hrušky

Kam dál?

GLOSA: Hologram mrtvé Amy Winehouse na turné. Já vám nevím…GLOSA: Hologram mrtvé Amy Winehouse na turné. Já vám nevím…

GLOSA: Hologram mrtvé Amy Winehouse na turné. Já vám nevím…

úterý, 16. října 2018, 22:00Amy Winehouse vyrazí na světovou šňůru. Ve formě hologramu. Tato zpráva snad všem zpěvaččiným...

PLÁN ÚTĚKU: Čekání na peklo jménem ValdicePLÁN ÚTĚKU: Čekání na peklo jménem Valdice

PLÁN ÚTĚKU: Čekání na peklo jménem Valdice

sobota, 13. října 2018, 19:00Nejhorší na celé base je to čekání. Když jsem se dostal zpět do Brna, věděl jsem, že mě nečeká nic...

GLOSA: Odpojit internet, nezapojit hlavuGLOSA: Odpojit internet, nezapojit hlavu

GLOSA: Odpojit internet, nezapojit hlavu

sobota, 29. září 2018, 13:50Žijeme v době bizárem obklopeni natolik, že už jsme si tak nějak přirozeně zvykli. Například v Brně...

O čem píše Drbna.cz

KOMENTÁŘ: Rychlý internet v obcích? Memorandum obcí nad Prahou ukazuje, jak na toKOMENTÁŘ: Rychlý internet v obcích? Memorandum obcí nad Prahou ukazuje, jak na to

KOMENTÁŘ: Rychlý internet v obcích? Memorandum obcí nad Prahou ukazuje, jak na to

Dnes, 13:00Všichni se shodují na tom, že rychlý a stabilní internet bude vytvářet základ naší...

Sníst, nebo vyhodit prošlé potraviny?Sníst, nebo vyhodit prošlé potraviny?

Sníst, nebo vyhodit prošlé potraviny?

Dnes, 11:47Prošlé potraviny nepatří automaticky do koše. Spotřebitelská organizace dTest vydala praktického...

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého územíIslámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území

Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území

Dnes, 11:19Islámský stát byl poražen na posledním zbytku svého území v obci Baghúz na východě Sýrie. S...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o