Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

DRBNA VAŘÍ: Velikonoční klasika v podobě nádivky a třímlékový dort „Tres leches“

neděle, 21. dubna 2019, 18:00

Nádivky miluju a ta velikonoční, plná zelených bylinek a špenátu, je něco pro mě. Do nádivky dává každý jiné maso, já ji budu dělat se slaninou a trochou kuřete. K ní se chystám letos upéct kuře a brambory lehce rozmáčknuté v troubě s tymiánem a už teď se na to jídlo šíleně těším.

K Velikonocům patří také něco sladkého, a tak jsem se rozhodla, že budu péct. Dorty potahované fondánem se spoustou barevných vajíček a zajíčků sice vypadají skvěle, ale co si budem…, na fondán nemám nervy a kdoví, jak by to dopadlo. Takže jsem pátrala a pátrala a našla dort, u kterého jsem si řekla, že ho určitě zvládnu. Navíc je v něm mango a koriandr a protože jsou obě tyhle suroviny u nás doma jedním slovem láska, šupala jsem bez rozmýšlení nakupovat potřebné ingredience.

Na velikonoční nádivku potřebujete:

6-7 plátků toustového chleba nebo 6 rohlíků (nejlépe den starých)
300 g kuřecího masa
150 g slaniny
130 g másla
6 vajec
400 ml mléka
dvě hrsti listového špenátu
hrst petrželky
hrst pažitky
muškátový oříšek
sůl, pepř
máslo na vymazání pekáčku a strouhanka na vysypání

Utřete máslo se špetkou soli a až vám zesvětlá, přimíchejte žloutky a třete do pěny. Přidejte maso uvařené a nakrájené na kostičky, vypraženou slaninu i nasekané bylinky. V druhé míse mezitím zalijte pečivo nakrájené na kostičky mlékem a rychle promíchejte, ať se dostane na všechny kostičky a pěkně zvlhnou. Směs pečiva s mlékem přidejte do mísy s ostatními ingrediencemi, přidejte trošinku nastrouhaného muškátového oříšku. Mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Ušlehejte si bílky se špetkou soli a jakmile budou tuhé, opatrně je vmíchejte do mísy s masem, žloutky a pečivem. Směs pečte v nižším pekáčku vymazaném máslem a vysypaném strouhankou asi 40 minut a zkontrolujte si špejlí, jestli máte hotovo.

Třímlékový dort

Jak už jsem psala nahoře, třímlékový dort jsem se rozhodla upéct okamžitě, jak jsem uviděla v kuchařce recept na něj a přečetla si „mango a koriandr“. A zase, tak jako vždy, když přidávám recept s koriandrem, rovnou píšu – kdo ho nemáte rádi, prostě ho tam nedávejte nebo ho zkuste nahradit třeba mátou nebo meduňkou, myslím, že to bude taky moc dobré.

Kouzlo třímlékového dortu spočívá v tom, že je těsto doslova prolito a nacucáno směsí tří druhů mléka – kondenzovaného, sladkého kondenzovaného a trochou smetany. Chvíli jsem si nedokázala představit, jak to bude dort cucat a v hlavě mi okamžitě běžel hororový scénář, jak se bude rozpadat, ale dort už je v chladničce a těsto je krásně nacucané a skvělé.

Na dort potřebujete:

Korpus:

5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
140 g cukru krupice
170 g hladké mouky
vanilkový cukr (NE vanilinový, ale vanilkový)
lžička a půl prášku do pečiva
80 ml mléka

Mléčný sirup:
Plechovka slazeného kondenzovaného mléka
Plechovka kondenzovaného mléka
100 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:
300 ml šlehačky
ztužovač šlehačky
zralé mango
čerstvé lístky koriandru (máty, meduňky)

V prvé řadě si předehřejte troubu na 180 °C. V míse šlehejte žloutky společně s cukrem, dokud se vám nezačne v míse tvořit hladká směs, která má konzistenci skoro jako pěna. Přilijte mléko, přidejte mouku, kterou jste si proseli přes jemné sítko a promíchali s práškem do pečiva. Následně přidejte sníh z bílků, které jste si vyšlehali v druhé míse se špetkou cukru a opatrně vmíchejte do směsi. Nalijte do dortové formy o průměru 23 cm a dejte péct na cca 25 minut. Jestli je těsto hotové poznáte po zapíchnutí špejle, pokud ji vytáhnete a je suchá, máte hotovo.

Korpus nechejte vychladnout a mezitím smíchejte dohromady všechna mléka na mléčný sirup. Jakmile korpus vychladne, rozřízněte ho napůl a zlehka propíchejte vidličkou, přemistěte na tác nebo kamkoli, kde může „cucat“ mléčnou směs. Nalijte na obě části mléčnou směs a nechejte ideálně přes noc odpočívat v lednici.

Ráno si pak už jen vyšleháte šlehačku s trochou ztužovače, dávám cca půl balíčku a nakrájejte si zralé mango. (Že je mango zralé poznáte podle toho, že když ho zmáčknete, není tvrdé jako brok, ale měkčí, např jako šťavnatá zralá meruňka, která už to má za pár. Tvrdá manga nekupovat, akorát budete nešťastní a nebudou vám chutnat.) Korpus si vložte zase do dortové formy, bude vám pak celý dort držet lépe tvar a ještě ho potřebujeme dát chladit do ledničky, ať ztuhne.

Na spodní vrstvu korpusu napřed naskládejte kostičky manga a potom přidejte pořádnou vrstvu šlehačky, pak přiklopte vrchní vrstvou korpusu a na tu dejte napřed šlehačku a následně ozdobte kousky manga a lístky koriandru.

Hezké Velikonoce!

Napsal(a) Drbna foodblogerka

Štítky Drbna vaří, Velikonoce, dort, nádivka

O čem píše Drbna.cz

Jak bydlí Češi v regionech? Nejspokojenější jsou v obcích do tisíc obyvatelJak bydlí Češi v regionech? Nejspokojenější jsou v obcích do tisíc obyvatel

Jak bydlí Češi v regionech? Nejspokojenější jsou v obcích do tisíc obyvatel

Dnes, 14:43Rozdíly mezi kraji panují především s ohledem na typ bydlení. Zatímco ve Středočeském nebo Zlínském...

DRBNA NA CESTÁCH: 3500 tun křišťálu, zlatem protkaný závěs a 1100 místností. Takhle si žil rumunský diktátorDRBNA NA CESTÁCH: 3500 tun křišťálu, zlatem protkaný závěs a 1100 místností. Takhle si žil rumunský diktátor

DRBNA NA CESTÁCH: 3500 tun křišťálu, zlatem protkaný závěs a 1100 místností. Takhle si žil rumunský diktátor

Dnes, 13:18Tří miliony tun mramoru, 3500 tun křišťálu na 480 lustrech a 1400 stropních světlech a mnoha...

Den s terénními pracovnicemi: Je výhodnější vyměnit jehlu, než léčit žloutenkuDen s terénními pracovnicemi: Je výhodnější vyměnit jehlu, než léčit žloutenku

Den s terénními pracovnicemi: Je výhodnější vyměnit jehlu, než léčit žloutenku

Dnes, 11:23Den jsem strávil s terénními pracovnicemi Helenou a Ilonou ze Společnosti Podané ruce. Nejen u...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o