Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V olomouckém Makru slavili den kuchařů, dámám z kuchyně připravili degustační menu

pátek, 23. října 2015, 08:53

Víte, že v úterý 20. října byl Mezinárodní den kuchařů, navíc desátým rokem od jeho vyhlášení v roce 2005? Že ne? Tak třeba v olomouckém Makru to ví moc dobře, a protože si svých místních kuchařů a kuchařek váží, připravili jim na ten den vskutku unikátní překvapení...

20. říjen byl pro drtivou většinu zaměstnanců olomouckého Makra jen dalším pracovním dnem z mnoha, ne však pro hrstku vyvolených, kteří věděli o poděkování kuchařkám a personálu kantýny, kam se denně chodí najíst až sto zaměstnanců. Přípravy probíhaly ve vší tajnosti již dva týdny před tímto velkým dnem. A aby ne - nejen, že se muselo vše pečlivě naplánovat tak, aby nikdo v kantýně nic nepoznal, zároveň se ale také hledal kuchař, který by se tohoto úkolu zhostil.

Možná ani nikdo nečekal, že úlohu hostitele a šéfkuchaře pro tento den přijal Václav Šmerda, který se zúčastnil mnoha zahraničních i domácích kuchařských soutěží a pět let byl i členem Národního týmu kuchařů České republiky. Je také nositelem nejvyššího kuchařského ocenění, Křížem svatého Vavřince, a vařil například pro dva prezidenty republiky. No, a právě na úterní den se chystal uvařit pro personál olomouckého Makra.

V den "D" bylo vše připraveno. Nic netušící kuchařky od rána připravovaly hotovky na úterní oběd zaměstnanců, zbytek personálu kantýny zase pracoval na všem dle své denní rutiny. Jediné, co bylo tentokrát jinak, byla přítomnost Václava Šmerdy, který ovšem podle slov vedení "vaří pro vzácnou návštěvu, která má přijet".

V kantýně se těsně před obědem však začaly dít věci. Aleš Dopita, ředitel olomoucké pobočky Makro, s Terezou Šromovou, manažerkou kontroly cen, rychle rozdávali poslední úkoly při přípravě stolu a zajištění plynulého chodu kantýny. Jakmile bylo vše připraveno, vedení požádalo kuchařky, jestli by mohly na moment do prostoru jídelny. Kuchařky a personál s hrůzou v očích, že jim bude něco vyčítáno, pomalu vycupitaly z kuchyně a nestačily se divit, když viděly ten krásný stůl, ke kterému byly zvány.

"Dámy, protože je dnes Mezinárodní den kuchařů a abyste věděly, že si vaší práce moc vážíme, uspořádali jsme pro vás jako poděkování za vaši celoroční práci slavnostní oběd se vším všudy. Užijte si to, my za vás vše v kuchyni a na výdeji zařídíme," řekla stále ještě zírajícímu personálu kantýny Lada Kargerová, jedna z členů organizačního týmu.

A opravdu. Za pult se postavili v kuchařských mundůrech Tomáš a Josef, vedoucí oddělení koloniálu a masa, Tereza Šromová se svými kolegyněmi se ujala servírování jídla. Vše se točilo kolem šesti duší kantýny - Hanky, Gábiny, Alenky, Zděňky, Lidušky a Helenky.

To už kuchyni vládnul Václav Šmerda, který si připravil svoje vlastní, čtyřchodové degustační menu. "Myslím, že by to holkám mohlo chutnat," utrousil skromně nad přípravou kulinářského majstrštyku.

Aby ne - Václav Šmerda si přichystal opravdu unikátní menu. Jako předkrm se podávala kachní variace - uzená kachní prsa, kachní játra foiegras, salát ze zelených fazolí, bílé cibule a sušených meruněk a malinový vineigrette. Po předkrmu a stále užaslých tvářích šesti oslavenkyň došlo také na polévku. Podzimní kaštanový krém s plátky choriza připravil Šmerda opravdu mistrně. Hlavní chod, pěněná svíčková na bylinkách s dýňovo-batátovým pyré, variací chřestu a omáčkou z čerstvých lišek, nikoho nenechal na pochybách, že dámy měly ten den opravdu zážitek, na který budou dlouho vzpomínat. Po hlavním chodu přišla ještě sladká tečka na závěr v podobě čerstvého ovoce se sabayonem z ledového vína a malinovým sorbetem.

Za všechno mluví reakce jedné z kuchařek, Hanky, která po gastronomickém zážitku objala Václava Šmerdu a dojatá řekla: "Václave, já už dělám v gastronomii třicet let, ale co jste vy pro nás dnes udělal, to jsem za celou dobu nikdy nezažila. Děkujeme moc!," pochválila usmívajícího se kuchaře.

Zároveň to jistě byla pochvala pro zaměstnance Makra, kteří tak krásně ocenili celoroční práci žen, bez kterých by něměli každý den plné žaludky.

Slavnostně nazdobený stůlTomáš a Josef, vedoucí oddělení koloniálu a masaKachní variace - uzená kachní prsa, kachní játra foiegras, salát ze zelených fazolí, bílé cibule a sušených meruněk a malinový vineigretteMistr kuchař Václav ŠmerdaPodzimní kaštanový krém s plátky chorizaTereza Šromová při servírováníPřípravy hlavního chodu finišují...Pěněná svíčková na bylinkách s dýňovo-batátovým pyré, variací chřestu a omáčkou z čerstvých lišekZaměstnanci při servírování hlavního choduOslavenkyním chutnalo...Dezert připraven k servírování...Sladká tečka na závěr v podobě čerstvého ovoce se sabayonem z ledového vína a malinovým sorbetem

O čem píše Drbna.cz

Slovácký rok v Kyjově trhal návštěvnické rekordy. Příští ročník se bude konat už za dva rokySlovácký rok v Kyjově trhal návštěvnické rekordy. Příští ročník se bude konat už za dva roky

Slovácký rok v Kyjově trhal návštěvnické rekordy. Příští ročník se bude konat už za dva roky

Dnes, 16:02Více než 30 tisíc lidí dorazilo o víkendu na jubilejní dvacátý ročník folklorních slavností...

Vládní protidrogová koordinátorka čelí podezření z plagiátorstvíVládní protidrogová koordinátorka čelí podezření z plagiátorství

Vládní protidrogová koordinátorka čelí podezření z plagiátorství

Dnes, 15:42Vládní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová čelí podezření, že opsala část své bakalářské a...

Po letech na útěku v českém vězení. Muž se skrýval ve FranciiPo letech na útěku v českém vězení. Muž se skrýval ve Francii

Po letech na útěku v českém vězení. Muž se skrýval ve Francii

Dnes, 14:04Díky intenzivní mezinárodní policejní spolupráci byl muž vypátrán a na základě evropského...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o