Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

RECEPT: Víte, proč se na Velikonoce peče zrovna beránek?

sobota, 31. března 2018, 13:00

K Velikonocům - nejdůležitějším křesťanským svátkům - neodmyslitelně patří pečení beránka. Proč se ale peče zrovna beránek? Jaká je jeho symbolika? A co dělat pro to, aby se hospodyňkám povedl na jedničku? 

Symbolika velikonočního beránka má několik úrovní. Jaký je vlastně beránek z běžného pohledu? Beránek je ztělesněním bezbrannosti, pro svou jemnou vlnu symbolizuje čistotu a upřímnost, jako mládě také oddanost a poslušnost. 

Beránek v židovské tradici představuje celý lid Izraele. Ten jako Boží stádo spočívá v rukou Stvořitele, který jej vede coby pastýř ovečky. Stará se o ně, krmí je, učí a také stříhá. Ovce plně závisí na péči pastýře, podobně člověk spočívá podle židovské víry v rukou Božích. Izraelité na Velikonoce slavili Hod beránka, pojídali tedy skopovou pečeni, aby si připomněli své vysvobození z mnohaletého egyptského zajetí.

Dnes spíš jen značka Velikonoc

V křesťanské tradici beránek jako mírné, poslušné stvoření personifikuje samotného Ježíše Krista, kterého (tak jako Izraelité skutečného beránka) obětoval Bůh za spásu lidstva.

Beránek, jako mládě, je také symbolem všech mláďat, představuje počátek nového života a také jara probuzeného po dlouhé zimě, koloběhu života a zázraku stvoření. Ježíš je ve společnosti beránka také často zpodobňován na historických malbách.

V dnešní době už lidé příliš nepřemýšlejí nad původem jednotlivých symbolů. Beránka vnímají spíše už jen jako „značku“ Velikonoc, podobně jako vánočku na Vánoce. Až tedy zítra tuto sladkou pečenou, nejčastěji piškotovou, dobrotu zakrojíte, třeba ke snídani, pak si vzpomeňte,  co vlastně znamená. 

Recept na velikonočního beránka:

Potřebujeme: 5 vajec, 25 dkg cukru, 25 dkg polohrubé mouky, 10 lžic horké vody.

Postup: Žloutky smícháme s vodou, chvíli prošleháme, poté přidáme cukr a šleháme zhruba dvacet minut. Následně přidáme sníh z bílků a na závěr mouku. Pečeme ve vymazané a vysypané formě do zlatova.

Aby se beránek pěkně vyklopil a neroztrhal...

- doporučuje se formu pořádně vymazat máslem, nikoliv olejem, a vysypat strouhankou, nikoliv moukou

- kameninovou formu hodinu před pečením namočte do studené vody

-  pro dokonalý tvar beránka pomáhá také zabalit formu po vytažení z trouby do mokré utěrky 

- vyklopeného beránka nikdy hned nestavte, mohl by se zlámat

O čem píše Drbna.cz

Realisté dnes večer dohlasují o možném ukončení činnostiRealisté dnes večer dohlasují o možném ukončení činnosti

Realisté dnes večer dohlasují o možném ukončení činnosti

Dnes, 08:48Po třech letech dnes možná ukončí činnost politické uskupení Realisté. Členská základna o tom od...

Pěkná filmová role je malý zázrak, říká před sedmdesátkou PolívkaPěkná filmová role je malý zázrak, říká před sedmdesátkou Polívka

Pěkná filmová role je malý zázrak, říká před sedmdesátkou Polívka

neděle, 21. července 2019, 19:03Herec Boleslav Polívka má pořád nápadů dost a je připraven natočit ještě několik televizních...

Kremlík: Nový mýtný systém vynese okolo 12 miliard korun ročněKremlík: Nový mýtný systém vynese okolo 12 miliard korun ročně

Kremlík: Nový mýtný systém vynese okolo 12 miliard korun ročně

neděle, 21. července 2019, 16:00Stát chce v rámci nového mýtného systému vybrat okolo 12 miliard korun ročně, z toho 1,5 miliardy...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o