Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

RECEPT: Víte, proč se na Velikonoce peče zrovna beránek?

sobota, 31. března 2018, 13:00

K Velikonocům - nejdůležitějším křesťanským svátkům - neodmyslitelně patří pečení beránka. Proč se ale peče zrovna beránek? Jaká je jeho symbolika? A co dělat pro to, aby se hospodyňkám povedl na jedničku? 

Symbolika velikonočního beránka má několik úrovní. Jaký je vlastně beránek z běžného pohledu? Beránek je ztělesněním bezbrannosti, pro svou jemnou vlnu symbolizuje čistotu a upřímnost, jako mládě také oddanost a poslušnost. 

Beránek v židovské tradici představuje celý lid Izraele. Ten jako Boží stádo spočívá v rukou Stvořitele, který jej vede coby pastýř ovečky. Stará se o ně, krmí je, učí a také stříhá. Ovce plně závisí na péči pastýře, podobně člověk spočívá podle židovské víry v rukou Božích. Izraelité na Velikonoce slavili Hod beránka, pojídali tedy skopovou pečeni, aby si připomněli své vysvobození z mnohaletého egyptského zajetí.

Dnes spíš jen značka Velikonoc

V křesťanské tradici beránek jako mírné, poslušné stvoření personifikuje samotného Ježíše Krista, kterého (tak jako Izraelité skutečného beránka) obětoval Bůh za spásu lidstva.

Beránek, jako mládě, je také symbolem všech mláďat, představuje počátek nového života a také jara probuzeného po dlouhé zimě, koloběhu života a zázraku stvoření. Ježíš je ve společnosti beránka také často zpodobňován na historických malbách.

V dnešní době už lidé příliš nepřemýšlejí nad původem jednotlivých symbolů. Beránka vnímají spíše už jen jako „značku“ Velikonoc, podobně jako vánočku na Vánoce. Až tedy zítra tuto sladkou pečenou, nejčastěji piškotovou, dobrotu zakrojíte, třeba ke snídani, pak si vzpomeňte,  co vlastně znamená. 

Recept na velikonočního beránka:

Potřebujeme: 5 vajec, 25 dkg cukru, 25 dkg polohrubé mouky, 10 lžic horké vody.

Postup: Žloutky smícháme s vodou, chvíli prošleháme, poté přidáme cukr a šleháme zhruba dvacet minut. Následně přidáme sníh z bílků a na závěr mouku. Pečeme ve vymazané a vysypané formě do zlatova.

Aby se beránek pěkně vyklopil a neroztrhal...

- doporučuje se formu pořádně vymazat máslem, nikoliv olejem, a vysypat strouhankou, nikoliv moukou

- kameninovou formu hodinu před pečením namočte do studené vody

-  pro dokonalý tvar beránka pomáhá také zabalit formu po vytažení z trouby do mokré utěrky 

- vyklopeného beránka nikdy hned nestavte, mohl by se zlámat

Kam dál?

Dnes je Bílá sobota. Máte už nazdobeno?Dnes je Bílá sobota. Máte už nazdobeno?

Dnes je Bílá sobota. Máte už nazdobeno?

sobota, 31. března 2018, 10:30Dnešním dnem si křesťané připomínají den, kdy Kristus leží v hrobě. Nekonají se žádné obřady ani...

V Olomouckém kraji bylo od cest odstraněno čtyřicet billboardů, zbývá jich čtyři staV Olomouckém kraji bylo od cest odstraněno čtyřicet billboardů, zbývá jich čtyři sta

V Olomouckém kraji bylo od cest odstraněno čtyřicet billboardů, zbývá jich čtyři sta

pátek, 30. března 2018, 19:30První čtyři desítky nelegálních billboardů byly od loňského podzimu odstraněny z ochranného pásma...

Co nám zbylo z Velikonoc?Co nám zbylo z Velikonoc?

Co nám zbylo z Velikonoc?

pátek, 30. března 2018, 13:30Původní Velikonoce byly Svatým týdnem, kdy se člověk měl oddávat půstu, klidu, tichu a soustředění....

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o

Zavřít reklamu

Reklamní sdělení